Inred med JAPANDI

Minimalistiska hem fortsätter att vara populära, gärna med en tidlös japansk touch. Vill du testa japandi-stilen i ditt vardagsrum? Här är några av våra bästa tips.

Få detaljer ska vara synliga Ett av de mest tydliga kännetecknen för japandi-stilen är enkelheten och sparsamheten i inredningen. En minimalistisk känsla finns där, men inte nödvändigtvis med många möbler, smådetaljer eller massor av textilier. Istället är det funktionella och tidlösa komponenter som är i fokus. Gå igenom dina föremål och möbler i vardagsrummet. Har de en funktion, antingen praktiskt eller känslomässigt? Passar de tillsammans eller känns det rörigt? Ta bort onödiga detaljer och fokusera istället på de guldkorn som finns.

kok japandi scaled e1676983250245 768x1024 - Inred med JAPANDI

Använd svarta detaljer

Japandi-stilen och kontraster går hand i hand, särskilt när det gäller tidlöst svart. Hur mycket svart som används i rummet är mindre viktigt, det viktiga är att färgen finns där. Gå runt hemma och se vilka svarta detaljer du redan har. Beroende på resultatet kan du prova att lägga till en eller flera svarta föremål i ditt vardagsrum för att se hur de passar ihop med resten av inredningen. Om du vill köpa nytt kan du kolla online-auktioner eller vanliga loppmarknader efter prisvärda fynd.

Mjuka upp med textilier

Trots att japandi-stilen är minimalistisk och steril för många, fokuserar den på en avslappnande zen-känsla. Stilen visar hur man kan skapa en varm och inbjudande miljö utan att behöva tänka stort och maximalistiskt. Nyckeln är att använda textilier, men att tänka “less is more”. En kudde eller pläd räcker för att förstärka känslan av myskänsla i vardagsrummet. Neutrala färger fungerar bra, antingen i ljusa toner eller mörkare beroende på preferenser. Mönstrade detaljer kan fungera så länge de inte tar över rummets lugna atmosfär.

Japandi laga mobler scaled e1676983456748 768x1024 - Inred med JAPANDI

Satsa på låga möbler

Precis som den klassiska skandinaviska inredningsstilen kännetecknas japandi av öppna, luftiga ytor. Fokusera på låga möbler i vardagsrummet för att öppna upp ytor och öka känslan av harmoni. Undvik stora förvaringsmöbler eller detaljer som tar upp onödig yta. Låga soffor och fåtöljer passar extra bra inom japandi-stilen. Testa olika storlekar, men tänk på att hålla möblerna i en lägre höjd för att maximera utrymmet.

Funktionella detaljer

Funktionella lösningar har gått från att vara enbart praktiska till att vara snygga och stilrena. Idag letar vi efter personliga inredningsdetaljer som inte bara ger uttryck för vår stil utan också fyller en funktion. Det är här japandi-stilen verkligen kommer till sin rätt. Fundera på vad du behöver ha nära till hands i vardagsrummet. Därefter kan du söka efter enkla och tidlösa inredningsdetaljer som passar dina behov utan att störa den avslappnande atmosfären i rummet. En stilren bricka är ett utmärkt exempel på en sådan detalj, perfekt för både drycker och dekorativa föremål.