Så fungerar en poolvärmepump

En poolvärmepump har flera likheter med en luftvärmepump. Det är alltså ett perfekt sätt att få värme i poolen till en billig kostnad. Det är det populäraste sättet att värma upp pooler i Sverige och det är inte så konstigt med tanke på alla fördelar. Pumpen är en stabil värmekälla som du kan lita på i alla lägen.

Så fungerar en poolvärmepump

Pumpen hämtar värme från luften och överför den till vattnet. Poolvärmepumpen är dessutom utrustad för att klara av de påfrestningar som ett klorerat badvatten innebär. Du kan välja en värmepump som är anpassad efter storleken på din pool. Du bör vända dig till en tillverkare som har anpassat sina pumpar efter det kalla svenska klimatet. Alltså bör pumpen ta vara på den svenska sommartemperaturen. Då kan du förlänga badsäsongen och bada både på våren och på hösten.
Att både ha en poolvärmepump till den initiala och grundläggande pooluppvärmningen är smart och effektivt men det riktigt effektiva blir om man kombinerar en poolvärmepump med en effektivt värmeisolerande lamelltäckning som kan bespara upp till 8 graders uppvärmning i poolen (se video ovan).

Så lång tid tar det att värma upp en pool

Så lång tid tar det att värma upp en pool - Så fungerar en poolvärmepump

Det tar ganska lång tid att värma upp en pool. Räkna med omkring två eller tre dagar. Dock beror det även på faktorer som isolering och temperatur i luften. Du kan alltså inte räkna med att du ska kunna hoppa i poolen direkt om du vill ha lagom vattentemperatur. Om du vill att det ska gå snabbare får du välja en större pump. Vill du minska på din energiförbrukning är det också en god idé att investera i ett pooltak som inte släpper ut lika mycket av värmen. Med dagens höga elpriser är det bra att göra vad du kan för att få ner priserna. Det gäller även för din pool.